sobota 21. března 2015

Jedlá krajka


Velice efektivním, romantickým a jemným zdobením, které se stává stále častější ozdobou všech kategorií dortů, a to nejen svatebních, je zdobení jedlou krajkou.

Nenechte se odradit, pokud se poprvé krajka nepodaří, tak, jak si přejete. Narazíte totiž hned na dvě, no, vlastně tři fáze procesu, ve kterých číhá možné nebezpečí neúspěchu :)

Kámen úrazu č. 1: Příprava hmoty na jedlou krajku

Na trhu s cukrářskými surovinami objevíte více druhů sypkých směsí na jedlou krajku. A také objevíte hotové směsi, které navíc jsou již barevně tónované. Pokud dobře ovládáte ruční mixér nebo ještě lépe, máte doma kuchyňský robot, nemusíte za hotové směsi zbytečně utrácet...
Královnou jedlých krajek je dle mého názoru Claire Bowman http://www.cakelace.co.uk/. Jestli máte hodně peněz, nabízí nejen směsi na jedlé krajky, ale také mnoho překrásných silikonových podložek. V ČR ovšem tento sortiment začíná na částkách přes 1000,- Kč.
Další oblíbenou a rozšířenou značkou je SugarVeil http://www.sugarveil.com/. Sortiment zn. SugarVeil je běžně dostupný na českém trhu, cenově nesrovnatelně nižší, ale v porovnání s konkurencí pořád nákladný... 
Já jsem si jako začátečník koupila jedlou krajku Sweet Lace - sypká směs o váze 200g se pohybuje kolem 200,- Kč, a dokážete s ní vykouzlit stejně pěkné zázraky, jako se směsí renomovaných značek :-) Pro začátek Vám požadované množství stačí, já obvykle pracuji s 50g sypké směsi a krajky z ní udělám nespočetně... 

V samotné přípravě hmoty na jedlou krajku vědu nehledejte: ve správném poměru smíchejte vodu a sypkou směs a vyšlehejte v mixéru po dobu cca 3 minut. Hotová hmota je lesklá, konzistence se podobá bílkové polevě, kterou se zdobí perníčky.
Nezaměňujte mililitry, decilitry, centilitry, litry... i vodu, kterou na přípravu směsi použijete, dle návodu zvažte na gramy!
Směs na jedlou krajku probarvuji již před samotným šleháním, a to jednoduše tak, že do směsi přidám kapičku barvy, kterou od krajky očekávám, a zašlehám dle výše uvedených pokynů.
Pokud si krajky ušleháte více, než dokážete spotřebovat, můžete vyšlehanou směs po dobu několika dní uchovávat v ledničce. Pokud již směs není vhodná k použití, poznáte pouhým okem - ztvrdne vám :-) 

Na podložku nanáším směs silikonovou stěrkou a roztírám oběma směry, dokud není formička zcela zaplněná. Pečlivě zkontrolujte, že všechny části krajky jsou zaplněny směsí a nikde nezůstalo prázdné místečko, jinak budete mít problém krajku z podložky vyloupnout.

Kámen úrazu č. 2: Sušení a manipulace s krajkou

Proces sušení je u jedlé krajky opravdu variabilní, vždy záleží na teplotě okolního prostředí. Zajistěte krajce suché a dobře větratelné místo, pak se prý dostanete na čas kolem 4 - 6 hodin...

Já se ale přiznám, že jsem se zatím do takto "krátkého" časového intervalu nedostala!!! 

S jedlou krajkou jsem dosud pracovala pouze několikrát. Vždy jsem ale sušila přes noc, a pak následně ještě celé dopoledne, tedy mi suma sumárum schnutí krajky vyšlo na 24 hodin! Že je krajka hotová a schopná udržet v celku, když ji chci z podložky vyndat, poznám tak, že okraj krajky uchopím prsty a lehkým, opravdu lehkým a snadným tahem, krajku jednoduše vyloupnu, přičemž druhou rukou si silikonovou podložku přidržuji. Krajka se nesmí lepit k prstům, jinak není hotová! Raději ji dopřejte ještě nějaké sušení, než abyste nevhodnou manipulací o celou krajku přišli. Docílíte pouze toho, že se Vám přilepí k ruce nebo se slepí jednotlivé části krajky, a tím se v podstatě znehodnotí.

Na internetu jsem narazila na několik vychytávek, rad a tipů, jak sušení krajky urychlit - někde se píše sušit na 50°C v horkovzdušné troubě, teď jsem se zase v časopise Torty od mamy dočetla o sušení na 100°C po dobu 12 minut.
Já to bohužel nezkoušela, suším poctivě, a dlouho, pouze na vzduchu... Při nejbližší příležitosti ale návod z časopisu vyzkouším, kdo by nechtěl čas z 24 hodin zkrátit na pouhých pár minut. Pak se s Vámi podělím o svoji zkušenost, jak dopadla manipulace s krajkou a jestli jsem během sušení v troubě nepřišla o podložku :-)


Kámen úrazu č. 3: Dekorování dortu jedlou krajkou

Před docílením úžasného finálního výsledku musíte jedlou krajku na dort dostat :-)
Zdá se to již jako nejméně náročná věc, ale... S krajkou musíte pracovat rychle, nezahřívejte jí zbytečně v ruce. Když už jí jednou na dort přiložíte, neexistuje možnost, jak jí sloupnout. Máte tedy jen jeden pokus.
Udělejte si jí raději dostatek, protože se může stát, že vám nebude stačit... a když nemáte hooodně hodin času, asi si ji ani nestihnete dodělat.
Kdyby Vám hotová krajka zbyla, rozhodně ji nevyhazujte. Zabalte ji opatrně do pečícího papíru a uschovejte v lednici, takto zabalená vydrží dlouho a dlouho, i několik měsíců, připravená k dalšímu použití. Naopak, když krajku necháte venku poté, co ji vyjmete ze silikonové formy, rychle vám na vzduchu uschne - ztvrdne. 

Z krajky můžete vytvářet i prostorové dekorace - např. motýlky vložíte mezi stránky knihy nebo přeloženého kartonu, čímž vytvoříte efekt motýlka v letu :-)


Těším se na Vaše případné zkušenosti s urychlením sušení... nějak to přece jít musí :-) Iva












1 komentář:

  1. Dobrý den suším krajku v troubě v troubě na těch 50stupňů jen ten čas je potřeba vychytat ono každá trouba je trochu jiná mně se osvědčila pul hodinka Radka

    OdpovědětVymazat