středa 4. března 2015

Dort se střevíčkem



Při výběru dekoru se vždy zaměřuji na věci, které mají oslavenci nejraději, nebo je nějakým způsobem vystihují. Marcipánové a fondánové dorty dnes jsou vrcholnými uměleckými díly a vedle chuťového požitku slouží také jako originální dary.

Jakým dortem obdarovat ženu, která ráda pečuje o svůj zevnějšek, má ráda módu a doplňky a pracuje v oblasti estetických služeb?
Na dort se střevíčkem byl použit kávovo-kakaový korpus. Základními surovinami pro přípravu korpusu jsou máslo, hladká mouka, vejce, kysané podmáslí, třtinový cukr, cukr krupice, vanilkový extrakt, kakao holandského typu a silná instantní káva. 

Dorty jsou krémové, zpravidla 2x prokrojené. Součástí dortu se střevíčkem byl lehký kokosový krém.

Kávovo-kakaový korpus:
Na průměr formy 21 cm bylo použito:
-        8 zarovnaných lžiček instantní kávy rozpuštěných ve 240 ml vroucí vody
-        1 změklé máslo
-        120g krupicového cukru
-        160g třtinového cukru
-        2 vejce v pokojové teplotě
-        280ml podmáslí nebo mléka
-        2 lžičky vanilkového extraktu
-        360g hladké mouky
-        50g kakaa holandského typu
-        2 lžičky kypřícího prášku
-        1 lžička jedlé sody
-        špetka soli

V míse vyšlehám máslo s oběma cukry. Po jednom přidáme vejce, mléko a vanilkový extrakt. Postupně zapracujeme mouku smíchanou s kakaem, kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. Nakonec důkladně vmícháme vychladlou instantní kávu.
Dno pečící formy vyložím papírem, díky máslu se korpus ke stranám dortové formy nelepí, ale pokud chcete mít jistotu, můžete formu vystříkat olejem ve spreji. Já kupuji olej s obsahem másla. Krásně voní, jako když děláte máslový popcorn :)
Elektrickou troubu předehřejeme na 150°C, korpus je hotový, pokud se těsto nelepí na špejli. Počítejte však minimálně se 40 minutami. 








Jak si střevíček na dort vytvoříte?

Na modelování dekorací na dorty používám modelovací hmoty dostupné v cukrářských eshopech, moje oblíbená hmota je Smartflex Flower.

Pro tvorbu střevíčku jsem použila jednoduché šablonky. Zde skutečně platí ověřené pravidlo, že v jednoduchosti je krása :) Jednotlivé části si vykrájíme a pak skládáme dohromady následujícím postupem: vnitřní stélku spojíme s podrážkou, přilepíme přední stranu, pak zadní stranu. Je důležité nechat po každém přidání nového dílku střevíček trochu proschnout v pokojové teplotě, aby se vám nebortil v rukách. Jednotlivé díly k sobě připevňuji štětečkem namočeným ve vodě, pokud máte doma jedlé lepidlo, použijte bez váhání to. Jelikož je ale modelovací hmota tvořena z velké části cukrem, reaguje velmi dobře i s obyčejnou vodou. 
Samotný střevíček je potřeba nechat pořádně vysušit, což může dle pokojové teploty trvat i několik dní. Na sušení jsem použila velkou mísu obrácenou dnem vzhůru, podrážka střevíčku kopírovala tvar mísy. Pokud máte přebytek polystyrénu, můžete si podstavec vytvořit z něj. Dekorace nedávejte sušit do ledničky, neboť by mohly natáhnout vlhkost a nedržely by požadovaný tvar.
Finální zdobení střevíčku je zcela na Vás, já jsem použila drobné puntíky a květiny.

Celý střevíček drží pohromadě jen díky správnému vytvrdnutí a lepení, v podpatku je pro stabilitu a ukotvení na dortu umístěna špejle. 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat