pondělí 16. března 2015

Dort Minions


"Mimoňové jsou žlutí tvorové, kteří existují již od počátku počátků..." 

A já jsem o nich přesto donedávna neměla ani tušení... :-) tedy, samozřejmě mi neušlo, že na oblečení, módních doplňcích, vybavení do domácnosti a dalších důležitých věcech osobní potřeby je výrazně přežluceno, nicméně, já jsem mimoně označovala jako "pan fazole"... :-))



A pak přišla objednávka na vytvoření dortu Mimoně...

Jak přistoupit ke zpracování dortu, aby maximálně potěšil oslavence?  3D dort je jediná správná volba ;-)

Pojďme si společně říct, jak na to?

Tvar dortu 
  1. Nejprve si upečeme 3 základní korpusy. Já jsem použila formu o průměru 12 cm.
  2. Kulatý vršek hlavy můžete rovněž upéct jako samostatný korpus, nebo jako v mém případě, si pomůžeme punčovinou. Punčovinu si připravíme opravdu snadno ze surovin "co dům dá", potřebujete jen korpus, zbytek krému a marmeládu, či ovocný džus. Dortový korpus rozdrobíme do velké mísy, smícháme s krémem obsahujícím máslo a marmeládou nebo ovocným džusem, případně rumem či jiným alkoholem, pokud jej mají oslavenci rádi. Vznikne Vám hmota, která se nelepí k prstům, pokud se lepí, přidejte více korpusu. S punčovinou lze velmi dobře modelovat různé tvary dortů, rozhodně o ní v mých příspěvcích budete ještě hooodně číst. Malou misku s kulatým dnem vyložíme pečícím papírem nebo igelitovým sáčkem a do poloviny naplníme punčovinou. Pořádně přimáčkneme a můžeme hned vyndavat. Pokud by směs nedržela tvar a drolila se, je naopak potřeba přidat více krému nebo marmelády. 
  3. Jednotlivé korpusy můžete ještě prokrojit a plnit krémem, marmeládou nebo ovocem, podle přání a chuti oslavence. Vrchní patro z punčoviny rovněž spojíme s korpusem pomocí krému. 
  4. Celého mimoně potřeme máslovým krémem a dáme pořádně ztuhnout do ledničky.


Potažení a zdobení

Předloha pro dekoraci dortu
  1. Pokud jste zkušené cukrářky, můžete mimoně potáhnout od hlavy až k patě najednou žlutou potahovací hmotou. Pokud se na potažení v kuse necítíte, neztrácejte hlavu. Potáhněte si nejprve vršek hlavy až po černou pásku na brýlích, a následně spodní část širokým plátem - na zadní straně připojte plát k sobě v místě, kde povede kšanda kalhot, tou ho při dalším dekorování krásně zamaskujete ;-)
  2. Podle předlohy si seřízneme nejprve úzký modrý pruh kalhot a potáhneme kolem dortu, následně na něj přiložíme lacl - v oblasti kapsiček lacl nepřilepujte, budete tak mít možnost do kapsičky v případě zájmu vložit drobný předmět, sladkost, nebo jako v mém případě jednu ruku.
  3. Hnědé oko jsem pro realistický vzhled nejprve vykrojila z hnědého fondánu a poté dobarvila štětečkem namočeným v hnědé barvě. Barvu můžete nanášet rovnou bez dalšího ředění, vznikne tak pěkný kontrast. Pokud byste chtěli barvu ředit, použijte silný alkohol, jako vodku nebo slivovici. Alkohol se vypaří, nemusíte se obávat, že by byl na dortíku cítit. 
  4. V oblasti oka nejprve na dort přilepíme bělmo, přes ně položíme žlutá víčka, pak hnědou duhovku.
  5. Dalším krokem je připevnění brýlí. Abyste získali stříbrnou barvu obruby, je nejlepší aplikovat prachovou barvu, tentokrát nutně ředěnou alkoholem, štětečkem přímo na vykrojenou modelovací hmotu. Necháme zaschnout a pak brýle připevníme jedlým lepidlem nebo vodou na oko. Doděláme černý lem, který nám schová spoj, pokud jsme mimoně nepotahovali vcelku. 
  6. Kosticí vykrojíme pusinku a přiděláme vlásky. Já jsem na vlásky použila modelovací hmotu Smartflex Flower a vyválela drobné provázky. Nechala jsem proschnout v pokojové teplotě zhruba 10 minut, pokud je chladněji, je proces tvrdnutí velmi rychlý. Do hlavičky uděláme dírky pomocí párátka, zakápneme malou kapičkou vody a vlásky po jednom vkládáme. 
  7. Přiděláme kšandy, knoflíčky, ruce a boty. Pokud by ruce nedržely přilepené, můžeme k dortu připevnit pomocí párátka nebo drátku.


Tak hodně štěstí, cukrařinky... a budu ráda, pokud se podělíte o své úspěchy :-)




   

Žádné komentáře:

Okomentovat