středa 1. dubna 2015

Kde máme to jaro?



Když nechce jaro přijít samo, musíme si ho přivolat. Co třeba dortem se svěžím jarním motivem?

  1. Dort je dvoupatrový - spodní patro má průměr 26 cm, vrchní patro 19 cm. 
  2. Spodní patro: vanilkový korpus, krém z mascarpone, philadelphie a šlehačky s čerstvými jahodami.
  3. Vrchní patro: světlý piškot, pistáciový krém.
  4. Barvení - růžová gelová barva zn. Wilton odstín tmavě růžová. Zářivě zelené barvičky jsem docílila smícháním zelené gelové barvy Wilton odstín Leaf Green (lístkově zelená) a žluté gelové barvy Wilton odstín Lemon Yellow (citrónově žlutá).
  5. Ptáčky jsem si vytvořila dva dny předem, aby dobře ztvrdly - vykrojíte si podle šablonky dva stejně velké ptáčky. Před slepením vložíte mezi obě části párátka.


Mascarpone krém

Na krém z mascarpone potřebujete:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g čerstvého sýru (já nejraději používám philadelphii, ale lze nahradit žervé, lučinou, někdo používá i pomazánkové máslo - brrr)
  • 110 g moučkového cukru
  • extrakt z vanilky nebo 1 vanilkový lusk - zrníčka
  • 400 ml šlehačky, nejlépe 40% (de luxe - vyrábí firma Kunín)
Postup:

  • Vyšleháme mascarpone se sýrem a cukrem.
  •  Přimícháme lžičku vanilkového aroma nebo zrníčka z jednoho vanilkového lusku.
  • Přilijeme šlehačku a mixujeme, dokud se nevyšlehá do tuha. Pokud použijete de luxe šlehačku, není potřeba přidávat ztužovač, vše se krásně spojí do hutného krému, který se neroztéká.
Mascarpone krém je vhodné a výborné kombinovat s ovocem, nejlépe čerstvým, nadcházející sezóna jahod a malin přímo volá po tomto svěžím a chutném krému. 

Pokud nejste příznivci ovoce v dortech, vychutnejte si krém jen tak, samostatně, pak oceníte jeho vanilkovou příchuť.

Dobrou chuť :-)








2 komentáře:

  1. Ivuš, vždycky máš všechno tak úžasný, že mi padá brada - neuvěřitelný! Fakt jsi skvělá!

    OdpovědětVymazat