Když nechce jaro přijít samo, musíme si ho přivolat. Co třeba dortem se svěžím jarním motivem?
- Dort je dvoupatrový - spodní patro má průměr 26 cm, vrchní patro 19 cm.
- Spodní patro: vanilkový korpus, krém z mascarpone, philadelphie a šlehačky s čerstvými jahodami.
- Vrchní patro: světlý piškot, pistáciový krém.
- Barvení - růžová gelová barva zn. Wilton odstín tmavě růžová. Zářivě zelené barvičky jsem docílila smícháním zelené gelové barvy Wilton odstín Leaf Green (lístkově zelená) a žluté gelové barvy Wilton odstín Lemon Yellow (citrónově žlutá).
- Ptáčky jsem si vytvořila dva dny předem, aby dobře ztvrdly - vykrojíte si podle šablonky dva stejně velké ptáčky. Před slepením vložíte mezi obě části párátka.
Mascarpone krém
Na krém z mascarpone potřebujete:- 250 g mascarpone
- 250 g čerstvého sýru (já nejraději používám philadelphii, ale lze nahradit žervé, lučinou, někdo používá i pomazánkové máslo - brrr)
- 110 g moučkového cukru
- extrakt z vanilky nebo 1 vanilkový lusk - zrníčka
- 400 ml šlehačky, nejlépe 40% (de luxe - vyrábí firma Kunín)
- Vyšleháme mascarpone se sýrem a cukrem.
- Přimícháme lžičku vanilkového aroma nebo zrníčka z jednoho vanilkového lusku.
- Přilijeme šlehačku a mixujeme, dokud se nevyšlehá do tuha. Pokud použijete de luxe šlehačku, není potřeba přidávat ztužovač, vše se krásně spojí do hutného krému, který se neroztéká.
Mascarpone krém je vhodné a výborné kombinovat s ovocem, nejlépe čerstvým, nadcházející sezóna jahod a malin přímo volá po tomto svěžím a chutném krému.
Pokud nejste příznivci ovoce v dortech, vychutnejte si krém jen tak, samostatně, pak oceníte jeho vanilkovou příchuť.
Dobrou chuť :-)
Ivuš, vždycky máš všechno tak úžasný, že mi padá brada - neuvěřitelný! Fakt jsi skvělá!
OdpovědětVymazatMoc děkuji za podporu, Baruško ;-)
Vymazat